BLOG


 

Haziran 2023
SESLERİYLE YAŞAYANLAR

Radyo tiyatrosu ve arkası yarın piyeslerini dinlemeyi çok seven ve işini hakkıyla yapan seslendirme sanatçılarının yeteneğine hayranlık duyan biri olarak, kaybettiğimiz değerli seslendirme sanatçılarını anmak üzere bu alanda bir çalışma yapmak istedim. Araştırma ve çalışmayla geçen üç haftanın sonunda yüz seksen yedi seslendirme sanatçımızın bilgilerine ulaşabildim ve “Sesleriyle Yaşayanlar” adını verdiğim çalışmayı tamamladım. Videoyu izlemek için resme tıklayınız.

June 2023
TURKISH VOICE-OVER ARTISTS

As a person who enjoys listening to audio dramas and admires the talents of fantastic voice-over artists, I wanted to make a video about it. In order to commemorate them, I made a video featuring the voices of Turkish voice actors who have passed away. I was able to get the information of 187 voice performers and complete the video titled "They Live with Their Voices" after three weeks of work and research. Click on the image to view the video. (in Turkish)


 

Aralık 2021
SÖYLEŞİ: ATAOL BEHRAMOĞLU

Antalya’da düzenlenen Akra Talks buluşmalarının bu haftaki konuğu değerli yazar, şair ve çevirmen Prof. Dr. Ataol Behramoğlu idi. "Doğumunun 200. Yılında Dostoyevski" başlığıyla gerçekleşen söyleşide Behramoğlu’nun en sevdiği Rus yazarın Dostoyevski değil, Tolstoy olduğunu belirtmesi katılımcılar üzerinde şaşkınlık yarattı. Yaptığı ayrıntılı açıklamalarla bu yorumunun nedenleri üzerinde duran Behramoğlu, Dostoyevski ve Tolstoy başta olmak üzere ünlü Rus yazarların hayatı ve eserleriyle ilgili önemli bilgiler verdi. Rus Dili ve Edebiyatı’nın genel özellikleri ve etkilendiği kavram ve olaylar üzerine söyleşiye devam eden Behramoğlu, katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı ve kitaplarını imzaladı. Söyleşiden kesitler dinlemek için resme tıklayınız.

December 2021
INTERVIEW: ATAOL BEHRAMOGLU

The guest speaker at this week's Akra Talks meetings in Antalya was the renowned author, poet, and translator, Prof. Dr. Ataol Behramoglu. During the "In Honor of Dostoyevsky's 200th Birthday" interview, Behramolu stated that his favorite Russian writer was Tolstoy, not Dostoyevsky, which astonished most of the participants. Emphasizing the reasons for this comment with detailed explanations, Behramoglu provided vital information about the lives and works of prominent Russian writers, particularly Dostoyevsky and Tolstoy. He also discussed the overall qualities of Russian language and literature, as well as the concepts and events that impacted him. He also nswered the participants' questions and autographed his books.


 

Mart 2021
93. OSCAR ADAYLARI

2021 yılının merakla beklenen Oscar adayları 15 Mart Pazartesi günü Priyanka Chopra Jonas ve Nick Jonas’ın sunumuyla canlı yayında açıklandı. Yönetmen koltuğunda David Fincher'ın oturduğu 'MANK" toplam on adaylıkla bu yılın en fazla kategoride aday gösterilen filmi oldu. 

OSCAR TRIVIA 2021:

Aynı yıl 70 kadının 76 adaylık alması yeni bir rekor oldu.

Oscar tarihinde ilk kez En İyi Yönetmen kategorisinde iki kadın birden yer aldı: Chloé Zhao ve Emerald Fennell. Aynı zamanda (2003 yılında Sofia Coppola'dan sonra) yapım, yönetmenlik ve yazarlık kategorilerinin üçünde birden aday gösterilen ikinci ve üçüncü kadın sanatçı oldular. 

Oyunculuk kategorisindeki bir adayın müzik kategorisinde de aday olması son dört yıldır üst üste gerçekleşiyor. Bunu Mary J. Blige (Mudbound ) başlatmış ve onu Lady Gaga (A Star Is Born) ve Cynthia Erivo (Harriet) izlemişti. Bu yıl LESLIE ODOM JR. hem Yardımcı Erkek Oyuncu hem de “One Night in Miami” filmindeki “Speak Now " şarkısıyla Özgün Şarkı dalında aday oldu.

İki yıldır üst üste gerçekleşen bir başka dikkat çekici durumsa belgesel kategorisinde karşımıza çıkıyor. Geçen yıl Kuzey Makedonya'nın HONEYLAND’i hem Uzun Meraj Belgesel hem de Uluslararası Uzun Metraj Film adaylığı alan ilk film olmuştu. Bu yıl da Romanya’nın “COLLECTIVE” adlı filmi her iki kategoride de aday gösterilerek aynı başarıya imza attı.

“Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan” Oscar tarihindeki en uzun film ismi olarak kayıtlara geçti. Dokuz senaristiyle şimdiye dek tek senaryo için aday gösterilen senarist sayısında da rekora imza attı.

Daniel Kaluuya ve Lakeith Stanfield, “Judas ve Black Messiah” filmindeki rolleriyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında aday gösterildiler. Oysa WARNER BROS. Stanfield'i En İyi Erkek Oyuncu dalında destekliyordu. Aynı filmdeki iki erkek oyuncunun da yardımcı oyuncu kategorisinde aday gösterilmeleri birçok kişi için beklenmedik ve kafa karıştırıcı oldu.

93’üncü Oscar Ödül Töreni 26 Nisan 2021’de Türkiye saatiyle saat 03:00 itibariyle ABC kanalında yayınlanacak. Pandemi sebebiyle ileriye alınan tören, Oscar tarihindeki en geç tarihli ödül töreni olma özelliği taşıyor.

Bu yılın tüm adaylarını incelemek için resme tıklayınız.

March 2021
The 93rd OSCAR NOMINEES

The 93rd Academy Awards nominees were announced live on March 15, 2021, by Priyanka Chopra Jonas and Nick Jonas. The MANK film received the most nominations, with ten, and was the only Best Picture nominee that did not receive a screenplay nomination.

OSCAR TRIVIA 2021:

A total of 76 nominations were given to seventy women, setting a new record.

For the first time in Academy history, two women were nominated for Best Director: Chloé Zhao and Emerald Fennell, who also became the second and third women to receive nominations for producing, directing, and writing, following Sofia Coppola in 2003.

For the fourth year in a row, an acting nominee has also been nominated for Best Original Song. Mary J. Blige pioneered the trend with Mudbound, and she has since been joined by Lady Gaga (A Star Is Born), Cynthia Erivo (Harriet), and now LESLIE ODOM JR., nominated for Best Supporting Actor and Best Original Song ("Speak Now") for "One Night in Miami."

International documentaries are going the distance for the second year in a row. Last year, the captivating documentary Honeyland, about a beekeeper in North Macedonia, became the first film to be nominated for both documentary feature and international feature. COLLECTIVE, Romania's tense exposé about hospital corruption, has done the same for 2020.

Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Making Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan" is the Oscars' longest film title. There are nine screenwriters for the film. That is the most scriptwriters ever nominated for a single screenplay.

For their roles in Judas and the Black Messiah, Daniel Kaluuya and Lakeith Stanfield were both nominated for Academy Awards for Best Supporting Actor. Because Warner Bros. Pictures had campaigned for Stanfield for Best Actor, the two actors appearing in the supporting category proved unexpected and perplexing to the public and awards pundits.

The 93rd Academy Awards will be held on Sunday, April 25, 2021, the most recent date in their history. This year's virtual ceremony will be broadcast live on the ABC Television Network beginning at 5 p.m. PT/8 p.m. ET..

Click on the image to view all the nominees.


 

Ekim 2020
57. ALTIN PORTAKAL ÖDÜLLERİ

57’nci Antalya Altın Portakal Film Festivali 3-10 Ekim tarihleri arasında gerçekleşti. Ulusal Belgesel Film, Ulusal Kısa Metraj Film ve Uluslararası Uzun Metraj Film kategorilerinin yanı sıra Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması kapsamında da 12 film büyük ödül için yarıştı. Birbirinden etkileyici filmleri izleme şansı bulan Antalyalı sinemaseverler, film ekipleriyle yapılan söyleşilere de büyük ilgi gösterdi. Altın Portakal heykelciklerinin sahiplerini bulduğu kapanış töreni ise Yekta Kopan ve Şevval Sam’ın sunumuyla 10 Ekim akşamı gerçekleştirildi.

Bu yılın adaylarını izlemek için resme tıklayınız.

Bu yılın ödül listesi için buraya tıklayınız.

October 2020
The 57th GOLDEN ORANGE AWARDS

The 57th Antalya Golden Orange Film Festival was held from October 3 to 10, 2020. The National Feature Film Competition featured twelve films in addition to the National Documentary Film, National Short Film, and International Feature Film categories. Filmgoers had the opportunity to see impressive films in "Under the Stars" open-air cinemas. Following the screenings, there was a great deal of interest in the interviews with the film directors, actors, and other crew members. The Golden Orange winners were announced on October 10th during an awards ceremony hosted by Yekta Kopan and Şevval Sam.

Click on the image to view all the nominees.

Click here to view all the winners of this year.


 

Ocak 2020
92. OSCAR ADAYLARI

2020 yılının merakla beklenen Oscar adayları açıklandı! En İyi Film adaylığı da dahil olmak üzere toplamda 11 adaylık alan "JOKER", bu yılın en fazla kategoride aday gösterilen filmi oldu. Çoklu adaylık alan diğer filmler ise; THE IRISHMAN (10), 1917 (10), ONCE UPON A TIME...in HOLLYWOOD (10), JOJO RABBIT (6), LITTLE WOMEN (6), MARRIAGE STORY (6), PARASITE (6), FORD V. FERRARI (4), STAR WARS: The RISE OF SKYWALKER (3), THE TWO POPES (3) ve BOMBSHELL (3) olarak sıralanıyor. Bu yıl 92’ncisi düzenlenen Oscar ödül töreni 9 Şubat 2020 Pazar günü, geçen yıllarda olduğu gibi yine Hollywood'un kalbindeki Dolby® Tiyatrosu'nda gerçekleştirilecek ve 225 ülkede canlı olarak yayınlanacak.

2020’de kırılan Oscar rekorları:

Toplamda 63 kadın sanatçı adaylık aldı, yeni bir rekor…

PARASITE Güney Kore’den adaylık alan ilk uzun metraj film, En İyi Film ve Uluslararası Uzun Metraj kategorilerinde aday olan altıncı film ve En İyi Film kategorisine aday olan on birinci yabancı dilde film oldu.

JOHN WILLIAMS; 52 Oscar adaylığı, 47 Özgün Film Müziği adaylığı ve 5 Oscar Ödülü ile yaşayan kişiler içinde en fazla adaylık rekorunu kırdı.

CYNTHIA ERIVO aynı filmle hem oyunculuk hem de şarkı dalında aday olan üçüncü sanatçı oldu.

Dört Oscarlı MINKLER ailesinde üç nesil Ses Miksajı kategorisinde toplam 16 adaylığa kavuşmuş oldu. (Bob Minkler, Lee Minkler, Michael Minkler, Christian Minkler)

Bu yılın tüm adaylarını incelemek için resme tıklayınız.

January 2020
The 92nd OSCAR NOMINEES

The nominations for the Academy Awards for 2020 have been announced! The film JOKER received the most nominations, with 11, including Best Picture. Other nominees with multiple nominations include THE IRISHMAN (10), 1917 (10), ONCE UPON A TIME...IN HOLLYWOOD (10), JOJO RABBIT (6), LITTLE WOMEN (6), MARRIAGE STORY (6), PARASITE (6), FORD V. FERRARI (4), STAR WARS: THE RISE OF SKYWALKER (3), THE TWO POPES (3), and BOMBSHELL (3). The 92nd Academy Awards will be held on Sunday, February 9, 2020, at the Dolby® Theatre in Hollywood, as in previous years, and will be broadcast live on the ABC Television Network at 6:30 p.m. ET/3:30 p.m. PT. The Oscars will also be broadcast live in 225 countries.

Breaking Records in 2020:

This year, 63 women were nominated, setting a new record.

PARASITE is South Korea's first international feature film nomination, the sixth film nominated for Best Picture and International Feature Film, and the 11th non-English Best Picture nominee.

With 52 total Oscar nominations, 47 Original Score nominations, and 5 Oscars, JOHN WILLIAMS has the most nominations of any living person.

CYNTHUA ERIVO is the third artist to be nominated for both acting and song in the same film.

With 16 nominations and 4 Oscars, three generations of MINKLERS have been nominated in the Sound Mixing category. (Bob Minkler, Lee Minkler, Michael Minkler, Christian Minkler)

Click on the image to view the nominees for this year.


 

Kasım 2019
56. ALTIN PORTAKAL ÖDÜLLERİ

Bu yıl elli altıncısı düzenlenen Altın Portakal Film Festivali’ne Antalya halkının gösterdiği yoğun ilgi görülmeye değerdi. Festival filmlerinin biletleri günler önceden tükenirken film profesyonellerinin söyleşilerinde de büyük izdiham yaşandı. Festivalin geleneksel korteji şehrin caddelerine neşe saçarken açılış ve kapanış törenleri de coşku dolu anlara sahne oldu. Açılış töreninde Türk sinemasının sevilen emektar sanatçılarından Ahmet Mekin ve Selma Güneri’ye Yaşam Boyu Onur Ödülü ve Can Kolukısa’ya Yıldırım Önal Anı Ödülü sunuldu. 1 Kasım Cuma akşamı Nefise Karatay ve Yekta Kopan’ın sunumuyla gerçekleşen kapanış ve ödül töreninde geceye büyük alkış ve tezahüratlarla damgasını vuran film ise on dalda on bir ödül kazanmayı başaran “Bozkır” oldu.

Bu yıl için hazırladığım festival videosu için resme tıklayınız.

Bu yılın ödül listesi için buraya tıklayınız.

November 2019
The 56th GOLDEN ORANGE AWARDS

This year's Antalya Golden Orange Film Festival, in its 56th year, was filled with joy and applause. Tickets for the festival films were sold out days in advance, and the master filmmakers' interview days were also immensely popular. The festival's traditional greeting ceremony brought music and joy to the streets of Antalya as in the past years, and both the opening and closing ceremonies were met with enthusiastic applause. At the opening ceremony, the Honorary Awards went to Ahmet Mekin, Selma Güneri, and Can Kolukısa, as three of the popular veteran artists of Turkish cinema. The film 'Steppe' (Bozkır), which won eleven awards in ten categories, received a standing ovation and cheer at the awards ceremony on November 1st, with the presentation of Nefise Karatay and Yekta Kopan.

Click on the image to see the video I made for this year’s festival.

Click here to view all the winners of this year.


 

Eylül 2019

KÜÇÜK KADINLAR

Louisa May Alcott'un kendisi ve üç kız kardeşinin yaşadıklarından esinlenerek 1868 yılında yazdığı aynı adlı romanından uyarlanan film, babaları Amerika İç Savaşı’na katıldıktan sonra yoksulluğun ve sosyal hayatın sınırlamalarıyla karşı karşıya kalan March kız kardeşlerin (Meg, Jo, Beth, Amy) hayatına odaklanıyor. Timothée Chalamet, Jo ile derin bir arkadaşlık bağı kuran genç adam Laurie’I canlandırırken, Laura Dern kızların annesi Marmee March’a, Meryl Streep ise zengin Teyze Josephine’e hayat veriyor. Amerikan edebiyatından karakterleri canlandırıyor olmalarına ragmen March kız kardeşleri oynayan dört aktristin hiçbiri Amerika kökenli değil. Emma Watson ve Florence Pugh İngiliz, Saoirse Ronan İrlandalı, Eliza Scanlen ise Avustralyalı. Filmin yapımcıları Denise Di Novi ve Robin Swicord Küçük Kadınlar’ın, ‘Jo’ karakterini Winona Ryder’ın canlandırdığı, 1994 versiyonunda da birlikte çalışmışlardı. Filmin 1933 yılı versiyonunda ise ‘Jo’ karakterine Katharine Hepburn hayat vermişti. Romanın sekizinci uzun metraj film uyarlaması olan 2019 versiyonu Amerika’da 25 Aralık’ta, Türkiye’de ise 14 Şubat 2020 tarihinde gösterime girecek. Filmle ilgili hazırladığım videoyu izlemek için resme tıklayınız.

September 2019
LITTLE WOMEN

“Little Women” is an adaptation of Louisa May Alcott's classic 1868 novel of the same name, which she loosely based on herself and her siblings. The story follows the four March sisters—Meg, Jo, Beth, and Amy—as they grow from childhood to womanhood in the aftermath of the American Civil War. Greta Gerwig, the film's writer and director, was nominated for two Academy Awards. She shot on location in the novel's setting of Massachusetts, where Alcott and her three sisters grew up. Little Women has an A-list cast that includes Oscar and Golden Globe winners. The cast of the film includes two Oscar winners (Meryl Streep and Chris Cooper) and three Oscar nominees (Saoirse Ronan, Timothée Chalamet, and Laura Dern). The producers of this film, Denise Di Novi and Robin Swicord, also worked on the 1994 version of Little Women. Katharine Hepburn played 'Jo' in the film in 1933, and Winona Ryder did so in 1994. The classic story has also been adapted for the stage and in musical form. The 2019 version will be released on December 25, 2019, as the eighth feature film adaptation of the classic novel. Click on the image to see the video I created for the movie.

Click on the image to see the video I created for the movie.


 

Temmuz 2019
MERYL STREEP EFSANESİ

Dünya çapında büyük hayran kitlesine sahip olan ve 22 Haziran'da yetmişinci yaşını kutlayan Meryl Streep, bir dönem filmi ile beyaz perdeye dönüyor. Senaryosu ve yönetmenliği Greta Gerwig'e ait olan "Küçük Kadınlar", Louisa May Alcott'un 1868 yılında yazdığı aynı adlı romanından uyarlanan sekizinci uzun metraj film. Türkiye'deki gösterim tarihi ise 14 Şubat 2020. Efsane oyuncu Meryl Streep'in hayatından ve başarılarından derleyerek hazırladığım videoyu izlemek için resme tıklayınız. (Türkçe altyazılı)

July 2019
THE LEGENDARY MERYL STREEP

Meryl Streep is returning to the big screen with a new period film. Greta Gerwig's "Little Women" is an American coming-of-age period drama that will be released in the United States on December 25, 2019. It is the eighth feature film adaptation of Louisa May Alcott's 1868 novel of the same name. If you're curious about Meryl Streep's life and achievements, click on the image to watch the special biography video I created to celebrate her 70th birthday, which was on June 22nd.


 

Mayıs 2019
MARVEL’IN SÜPER KAHRAMANLARI

Bugün sağlam oyuncu kadrosu ve sürükleyici senaryosu ile tüm dünyada büyük ses getiren ve açılış haftasında bir milyar doların üzerinde hasılat yapan ilk film olma ünvanını kazanan AVENGERS: ENDGAME filmini izlemek üzere sinemadaydım. Film çekimlerinde doğaçlama gerçekleşen ve sonrasında ün kazanan olaylardan biri de bu filmde yaşanmış. Setteki sohbetlerden birinde Robert Downey Jr. filmin yönetmenleri Anthony Russo ve Joe Russo’ya kızının kendisine "I love you 3000" ("Seni üç bin kadar çok seviyorum") dediğinden bahsetmiş. Bu cümle her iki yönetmenin de çok hoşuna gitmiş ve senaryoya dahil edilmiş. Filmi izleyen insanların zamanla birbirlerine söylemeye başladığı bu cümle, sonunda filmin en hatırda kalan repliklerinden biri haline gelmiş.

May 2019
MARVEL'S SUPERHEROS

Bugün sağlam oyuncu kadrosu ve sürükleyici senaryosu ile tüm dünyada büyük ses getiren ve açılış haftasında bir milyar doların üzerinde hasılat yapan ilk film olma ünvanını kazanan AVENGERS: ENDGAME filmini izlemek üzere sinemadaydım. Bazı film çekimlerinde doğaçlama gerçekleşen ve sonrasında ün kazanan durumlardan biri de bu filmde yaşanmış. Setteki sohbetlerden birinde Robert Downey Jr. filmin yönetmenleri Anthony Russo ve Joe Russo’ya kızının kendisine "I love you 3000" ("Seni üç bin kadar çok seviyorum") dediğinden bahsetmiş. Her iki yönetmenin de hoşuna giden bu cümle senaryoya dahil edilmiş. Filmi izleyenlerin zamanla birbirlerine söylemeye başladığı cümle, sonunda filmin en akılda kalan repliklerinden biri haline gelmiş.


 

Nisan 2019
BİR KORKU KLASİĞİ

Bugün Stephen King'in aynı adlı romanından uyarlanan HAYVAN MEZARLIĞI filmini izlemek üzere sinemadaydım. 1989 ve 1992 yıllarından sonra bu yıl üçüncü kez uyarlanan filmin yönetmenliğini Kevin Kölsch ve Dennis Widmyer üstleniyor. Başrollerde ise bu kez  Jason Clarke, Amy Seimetz ve John Lithgow var. Starcrawler grubuna ait olan film müziklerini de çok beğendim. King tüm romanları içinde kendisini gerçekten korkutan uyarlamanın Hayvan Mezarlığı’nın 1989 uyarlaması olduğunu belirtmişti. Stephen King'in bakış açısına ve hayal gücüne hep hayran olmuşumdur ve, sanırım birçok korku/gerilim hayranı gibi, kitap dördüncü kez de uyarlansa yine gidip seyredeceğimden eminim, çünkü Stephen King'in kalemi hiçbir zaman eskimiyor.

April 2019
A HORROR CLASSIC

Today I saw the third remake of Stephen King's novel, PET SEMATARY, directed by Kevin Kölsch and Dennis Widmyer and starring Jason Clarke, Amy Seimetz, and John Lithgow. I've always admired Stephen King's work, as well as his vision and vivid imagination. He has once stated that the original adaptation of Pet Sematary (1989) was the one that truly scared him out of all his novels. In 1986, the novel was nominated for a World Fantasy Award for Best Novel. Pet Sematary 2, the sequel, was released in 1992. By the way, if the book were adapted for the fourth time, I'm sure I'd watch it again, just like many other horror/thriller fans. Stephen King's pen never runs out of ideas. I also enjoyed the film's soundtrack, which was composed by the Starcrawler band.


 

Mart 2019
BİR ZAMANLAR HOLLYWOOD'DA

Quentin Tarantino hayranlarının merakla beklediği BİR ZAMANLAR…HOLLYWOOD'DA filmi Türkiye’de 23 Ağustos 2019 tarihinde gösterime girecek. Komedi-drama türündeki film Hollywood’un altın çağının son yılları olan 1969 Los Angeles'ında sinema sektöründe şöhreti yakalamak için çırpınan eski bir televizyon oyuncusu ve dublörünün başından geçenleri anlatıyor. Filmin başrollerini; Leonardo Di Caprio, Brad Pitt, Margot Robbie ve Al Pacino gibi, isimlerini Hollywood'a altın harflerle yazdırmayı başarmış oyuncular paylaşıyor. Quentin Tarantino, dokuzuncu filmi olan ve Pulp Fiction’daki gibi paralel öykülerden oluşan bu senaryo üzerinde beş yıl çalışmış.

March 2019
ONCE UPON a TIME in HOLLYWOOD

“Once Upon a Time in…Hollywood”, written and directed by Quentin Tarantino, will be released in the United States on July 26, 2019. The movie tells the story of a faded television actor and his stunt double, who strive to achieve fame and success in the film industry during the final years of Hollywood's Golden Age in 1969 in Los Angeles. The main cast includes many iconic stars of Hollywood, including Leonardo Di Caprio, Brad Pitt, Al Pacino, and Margot Robbie. This is Tarantino's ninth feature film, and he spent five years working on this screenplay. He stated that the story is made up of multiple parallel stories, similar to his previous film, 'Pulp Fiction'. He said 'Leonardo DiCaprio and Brad Pitt' were the most exciting star-dynamic duo since Robert Redford and Paul Newman.


 

Mart 2019
SÖYLEŞİ: ZEYNEP ATAKAN

Kısa Film Yönetmenleri Derneği tarafından düzenlenen ‘Ustalarla Buluşma’ söyleşilerinin bugünkü konuğu başarılı yapımcı Zeynep Atakan. Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve moderatörlüğünü Burak Kaplan’ın üstlendiği etkinliği ben de salonu dolduran diğer sinemaseverler ile birlikte ilgi ve keyifle izledim. Zeynep Atakan’ın reklam ve sinema dünyasındaki uzun yıllara yayılan deneyimlerini ve anılarını paylaştığı söyleşiden bir bölüm izlemek için resme tıklayınız.

March 2019
INTERVIEW: ZEYNEP ATAKAN

I attended the 'Meet The Masters' event in Istanbul today, which was organized by the Short Film Directors Association and moderated by Burak Kaplan at the Kadköy Barş Manço Cultural Center. Today's guest was Zeynep Atakan, the successful producer and founder of Zeyno Film. She shared her extensive background in the advertising and film industries. She gave advice, suggestions, and shared unforgettable film industry memories. Click the image to watch a short sequence of the event. (with English subtitles)


 

Ekim 2017
“MEDYADAKİ KADINLAR” BULUŞMASI

Bu akşam, üyesi olmaktan mutluluk duyduğum WOMEN in MEDIA (Medyadaki Kadınlar) tarafından The Continental Club Los Angeles'ta düzenlenen buluşmaya katıldım ve ve sinema ve televizyon dünyasının farklı departmanlarına emek veren birçok renkli ve alanında uzman kişiyle tanışma fırsatı buldum. WOMEN in MEDIA, film ve medya sektöründe çalışan kadınların haklarını savunmayı, mesleki gelişimlerine katkıda bulunmayı, etkin bir iletişim ağı oluşturarak köprü vazifesi görmeyi ve sektördeki cinsiyet dengesini sağlamaya katkıda bulunmayı amaç edinmiş kadınlar tarafından kurulmuş bir organizasyon. Ayrıntılı bilgi için resme tıklayınız.

October 2017
"WOMEN in MEDIA" RELAUNCH

Tonight, I attended a fun event hosted by WOMEN IN MEDIA at The Continental Club in Los Angeles. It was incredible to meet and talk with so many impressive people from the film and television industries. WOMEN IN MEDIA promotes gender equality in the film and entertainment industries. They offer networking, professional development, and advocacy for women on and below the line, as well as those who enjoy making movies with them. More information about their work and upcoming events can be found by clicking on the image.


 

Eylül 2017
NEW BEVERLY SİNEMASI

Beverly Bulvarı'nda bulunan New Beverly Sineması 16mm ve 35mm film gösterimleriyle ünlü ve bu filmlerin çoğu Quentin Tarantino'nun özel koleksiyonuna ait. Ben bugün meşhur klasik filmlerden biri olan REBECCA'yı izlemek üzere buradayım. Daphne De Maurier'in romanından Robert E. Sherwood ve Joan Harrison tarafından senaryolaştırılan ve başrollerini Laurence Olivier ve Joan Fontaine'in paylaştığı drama/gizem türündeki filmin yönetmeni Alfred Hitchcock. Gereken kasvetli atmosferi yaratabilmek adına renkli çekimi reddeden Hitchcock, filmin siyah-beyaz olarak çekilmesi gerektiğini düşünmüş ve sonunda öyle de yapmış. İlk gösterimi 21 Mart 1940 tarihinde Miami'de gerçekleştirilmiş olan film, 1941 yılındaki Akademi Ödülleri'nde on bir dalda aday oldu ve En iyi Film ve En İyi Görüntü Yönetmenliği dallarında Oscar kazandı.

September 2017
NEW BEVERLY CINEMA

The majority of the 35mm and 16mm prints on display at the New Beverly Cinema in Los Angeles are from Quentin Tarantino's personal collection. I'm here today to watch the drama/mystery film REBECCA. The film is a famous classic, with a screenplay by Robert E. Sherwood and Joan Harrison based on the celebrated novel by Daphne De Maurier, directed by Alfred Hitchcock, and starring Laurence Olivier and Joan Fontaine. To maintain the dark atmosphere of the book, Hitchcock insisted on shooting the film in black-and-white, which he did. On March 21, 1940, the film premiered in Miami, Florida. In 1941, it was nominated for eleven Academy Awards and won two of them (Best Picture & Best Cinematography). Click on the image to view the film's original trailer.


 

Eylül 2017
"ULUSLARARASI SENARİSTLER BİRLİĞİ" BULUŞMASI

Uzun zamandır üyesi olduğum Uluslararası Senaristler Birliği'nin Los Angeles^taki aylık buluşmasına katılmak ve ilham veren müthiş insanlarla tanışma olanağı bulmak harikaydı. Başta derneğin kurucusu Craig James olmak üzere, Molly Kasch, Max Timm, Ayla Rose Barreau, Felicity Wren ve James McCarthy'ye içten misafirperverlikleri için çok teşekkür ediyorum. Her ayın üçüncü Perşembe günü düzenlenen bu ilham veren sosyalleşme etkinliği; film yapımcıları, yönetmenler, aktörler, senaristler ve diğer tüm film ve televizyon topluluklarına açık ve ücretsiz. Derneğin senaryo yazarlarına ve film yapımcılarına sunduğu olanaklarla ilgili daha fazla bilgi edinmek için resme tıklayınız.

September 2017
"INTERNATIONAL SCREENWRITERS’ ASSOCIATION" RELAUNCH

It was wonderful to meet so many talented and inspiring people at the International Screenwriters' Association's Third Thursday event in Los Angeles. I'd like to express my gratitude to Molly Kasch, Max Timm, Ayla Rose Barreau, Felicity Wren, James McCarthy, and the association's founder, Craig James, for their gracious hospitality. These events are free and open to all producers, directors, actors, and other members of the film and television industry. Join them on those enjoyable evenings of socializing. Click on the image for more information about the ISA and the other upcoming events.


 

Eylül 2017
“O” ARCLIGHT SİNEMASINDA

Bugün sinemalarda gösterime girmesini sabırsızlıkla beklediğimiz korku/gerilim türündeki 'O' filmini izlemek için Hollywood Arclight Sineması'ndayız. Başrollerini Bill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Finn Wolfhard ve Sophia Lillis'in paylaştığı, Stephen King'in aynı adlı romanından uyarlanan filmin senaristleri Chase Palmer, Cary Fukunaga ve Gary Dauberman, yönetmeni ise Andy Muschietti. Filmi her ne kadar keyifle izlediysem de, 1990 yılında çekilmiş olan versiyonunun çok daha ürkütücü olduğunu düşünüyorum. Aslında Suspiria, Sapık ve Otostopçu gibi yıllar sonra yeniden çekilen bazı korku filmlerini düşününce sanki filmin çekim yılı ne kadar eski ise etkisi de o kadar fazla oluyormuş gibi geliyor. Yine de 2019'un Eylül'ünde vizyona girmesi öngörülen ikinci film 'O: İkinci Bölüm'ü de dört gözle bekliyorum. Filmin orijinal fragmanını izlemek için resme tıklayınız.

September 2017
“IT” was at ARCLIGHT CINEMAS

Tonight we were at the Arclight Cinemas Hollywood to watch the horror-thriller movie 'IT', screenplay by Chase Palmer, Cary Fukunaga, and Gary Dauberman, based on Stephen King's novel of the same name, directed by Andy Muschietti and starring Bill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Finn Wolfhard, and Sophia Lillis. We had been looking forward to seeing this film for quite some time. Even though I enjoyed watching the film, I believe the 1990 version was much scarier. When I consider some horror movie remakes, such as Suspiria, The Hitcher, and Psycho, I believe that the older a film is, the greater its impact. Nonetheless, I am excited to see 'IT-Chapter II,' which will be released in theaters in September 2019. Click on the image to see the movie’s original trailer.


 

Mayıs 2017
SALAZAR’IN İNTİKAMI

Bugün Los Angeles’taki tatilimin en farklı ve eğlenceli günüydü. Çünkü sabah uyandığımda harika bir sürprizle karşılaştım. Hollywood Bulvarı'nın bir bölümü trafiğe kapatılmış ve penceremin tam önünde "Karayip Korsanları: Salazar'ın İntikamı" filminin gala hazırlıkları için dev bir platform kuruluyordu. "İstesen denk getiremezsin" denilen durumlardan biriydi. Anlaşılan şanslı günümdeydim. Akşama doğru tüm cadde film yıldızlarını yakından görebilme ve imza alabilme umuduyla, heyecanla bekleşen yüzlerce insanla doldu. Ben de tüm töreni penceremden izleme ve çocukluk aşkım Johnny Depp'i yakından görme şansına böylelikle nail oldum. Sayısız hayranına uzun süre, büyük bir sabırla imza verdi. İzlemek için resme tıklayınız.

May 2017
DEAD MEN TELL NO TALES

Today was one of the most exciting days of my Los Angeles vacation because I awoke to a big surprise in the morning. A section of Hollywood Boulevard has been closed to traffic, and a massive platform has been constructed right in front of my window for the film premiere of "Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales." It appears that it was a lucky day for me. Towards evening, the entire street was packed with hundreds of people eager to get a closer look at the movie stars and get their autographs. So I got to watch the entire ceremony from my window and see my childhood crush, Johnny Depp. He took his time signing autographs for a large number of people. Click on the image to see how patient he was.


 

Mayıs 2017
LOS ANGELES SOKAKLARI

Bugün senaryo yazmaya biraz ara verdim ve spor ayakkabılarımı giyip şehri dolaşmaya çıktım. Hava çok güzeldi. Zaten burada hava hep güneşli ve sıcacık. Aslında bir senaryonun büyük kısmı masa başında değil, yürürken, duş alırken, uyumaya hazırlanırken ya da başka işlerle uğraşırken aklımıza üşüşen düşüncelerle ve hayali sahnelerle yazılıyor. Klavyenin başında yaptığımız şey aslında hayalimizde oluşan öyküyü kağıda kopyala-yapıştır yapmaktan ibaret. Ben de bugün ilham veren düşüncelere yer açmak için kafamı biraz boşaltmaya karar verdim. Hollywood Bulvarı'ndan aşağı doğru Highland Caddesi boyunca yürüdüm ve Santa Monica Bulvarı'na devam ettim. Hareketli caddede biraz daha yürüdükten sonra rastgele bir sokağa girdim ve Beethoven'ın muhteşem müziği eşliğinde sonuna kadar yürüdüm. İzlemek için resme tıklayınız.

May 2017
A RANDOM ALLEY in L.A.

Today I took a break from writing, put on my sneakers, and went for a long walk around town to clear my mind and make room for some new and inspiring ideas. The most important part of a script is not written with fingers on a keyboard but with thoughts and imagined scenes that occur to us while walking, cooking, taking a shower, or preparing to sleep. We simply copy-paste the story from our heads onto paper or a laptop screen when we write. The weather was beautiful. The weather here is always sunny and warm, though. I took a stroll down Hollywood Boulevard, then North Highland Avenue, and finally Santa Monica Boulevard. After a few minutes of walking down the busy street, I went into a random alley and walked along with “Beethoven” on my earphones. Click the image to join me on my walk.


 

Kasım 2015
FOSFORLU CEVRİYE MÜZİKALİ

Uzak yollardan geldim, canım hocamın galasına yetiştim. Tiyatrokare’nin sahneye koyduğu Fosforlu Müzikali'nin galası yaklaşık yedi yüz kişinin katılımıyla Mall of İstanbul Sahnesi'nde gerçekleştirildi. Suat Derviş'in romanından Tuncer Cücenoğlu tarafından uyarlanan ve ayakta alkışlanan müzikal, eski İstanbul'un Galata semtinde yaşanan buruk bir aşk öyküsünü anlatıyor. Değerli yazar Tuncer Cücenoğlu'nun dünyaya yayılan eserlerini incelemek ve söyleşilerini dinlemek için resme tıklayınız.

November 2015
FOSFORLU THE MUSICAL

The premiere of the Fosforlu Musical, presented by Tiyatrokare, was held at the Mall of Istanbul Stage, with roughly 700 people in attendance. The musical, adapted by Tuncer Cücenoğlu from Suat Derviş's novel and receiving a standing ovation, depicts a bittersweet love story in the Galata district of old Istanbul. Click on the image to view the works of legendary writer Tuncer Cücenoğlu, which have been published all over the world.


 

Aralık 2012
MUHTEŞEM BİR GÖSTERİ:
CIRQUE DU SOLEIL

Bugün, nefes kesen akrobatlarıyla ünlü Cirque du Soleil'in Las Vegas'taki muhteşem gösterisini izleme şansı bulduk. "Güneş Sirki" anlamına gelen "Cirque du Soleil" 1984 yılında iki sokak sanatçısı Guy Laliberté ve Gilles Ste-Croix tarafından Kanada Montreal'de doğdu ve zaman içinde dünyanın en büyük tiyatral yapım şirketi haline geldi. Başından sonuna kadar heyecandan koltuğumuzda duramadığımız bu harika gösteri dünyayı dolaşmaya devam ediyor. Canlı olarak izleme fırsatı yakalarsanız kaçırmamanızı öneririm.

December 2012
AN AMAZING SHOW:
CIRQUE DU SOLEIL

Today, we had the opportunity to see the incredible 'Cirque du Soleil' Show in Las Vegas. "Cirque du Soleil" is a Canadian entertainment company that is the world's largest theatrical producer. It was founded in Baie-Saint-Paul in 1984 by two former street performers, Guy Laliberté and Gilles Ste-Croix, and is based in Montreal, Quebec, Canada. This incredible show, which kept us on the edge of our seats from beginning to end, is continuing its world tour. If you get the chance to see it, do not miss it.


 

Nisan 2011
HOLLYWOOD UNIVERSAL STÜDYOLARI

Bugün tüm günümüzü sanatın ve teknolojinin ustalıkla bir araya getirilmiş olduğu Universal Stüdyoları'nda geçirdik. Geleceğe Dönüş, Prestij, Sapık, Truman Show ve Frankenstein gibi sayısız ünlü filmin çekildiği setleri incelemekten ve heyecan verici hız trenlerine binmekten hiç bıkmadığım devasa platoda kardeşimle birlikte eğlenceli stüdyo turuna da katıldık. Turumuza katılmak için resme tıklayınız.

April 2011
UNIVERSAL STUDIOS HOLLYWOOD

My brother and I ended up going to Universal Studios in Hollywood today. I never get tired of grabbing a seat with roller coaster rides in its fantastic theme park and scanning the movie sets where famous films were filmed, such as Back to the Future, The Prestige, Psycho, Frankenstein, and The Truman Show. Click the image to  join our studio tour.


 

Haziran 2010
UNUTULMAZ BİR MÜZİKAL

Yıllardır görmek istediğim “Operadaki Hayalet” (The Phantom of the Opera) müzikalini bu akşam Las Vegas Venetian Oteli'nin muhteşem sahnesinde izleme şansı bulduk. Fransız yazar Gaston Leroux'un eserinden uyarlanan müzikalin sözleri Charles Hart’a, müziği ise İngiliz besteci Sir Andrew Lloyd Webber'e ait. "Operadaki Hayalet" Paris Operası'nda “Hayalet” olarak tanınan ve yüzü deforme olmuş bir müzik dâhisinin güzel sopranoya olan saplantılı aşkını anlatıyor. Oyunculuklar, müzik, dekor, kostüm ve efektler büyüleyici bir bütünlük oluşturuyordu ve şimdiye dek izlediğim en etkileyici sahne gösterilerinden biriydi. İlk kez 1986 yılında Londra'da sahnelenen müzikal halen dünyanın dört bir yanında seyirciyle buluşmaya devam ediyor. Resmi fragmanı izlemek için resme tıklayınız.

June 2010
An UNFORGETTABLE MUSICAL

Today I had the opportunity to see "The Phantom of the Opera" at the Venetian Hotel in Las Vegas, which I had wanted to see for years. “The Phantom of the Opera” is based on Gaston Leroux's novel and features music by Sir Andrew Lloyd Webber and lyrics by Charles Hart. It tells the story of a disfigured musical genius known only as 'The Phantom,' who haunts the depths of the Paris Opera House. The musical premiered in London in 1986 and quickly became a worldwide sensation. Everything about the show was fascinating, including the performances, songs, decorations, costumes, and effects. It is, without a doubt, the most impressive stage performance I have ever witnessed. Click on the image to view the official trailer.


 

Ekim 2009
46. ALTIN PORTAKAL ÖDÜLLERİ

Bu akşam 46. Antalya Uluslararası Altın Portakal Film Festivali'nin muhteşem ödül törenindeydik. Sinemasever Antalyalıların ve birbirinden değerli sanatçıların katıldığı gecede, En İyi Film Ödülü ilk kez iki film arasında paylaştırıldı: "Bornova Bornova" ve "Kosmos". Bornova Bornova filmindeki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görülen Öner Erkan'a Altın Portakal ödülünü Nurgül Yeşilçay takdim etti. Erkan'ın ödül heyecanını İzlemek için resme tıklayınız.

October 2009
46th GOLDEN ORANGE AWARDS

We attended the 46th Antalya Golden Orange International Film Festival Awards Ceremony tonight. For the first time in its history, the Best Film Award was split between two films: "Bornova Bornova" and "Kosmos." Öner Erkan received the Golden Orange Award for Best Actor for his performance in the film Bornova Bornova from the talented and award-winning actress Nurgül Yeşilçay. Click the image to see this amusing sequence of the ceremony.(with English subtitles)


 

Ağustos 2008
BİR TOLGA ÖRNEK FİLMİ

Bu ay her haftasonumu “Devrim Arabaları” filminin Beykoz kundura fabrikasındaki setinde geçirme şansı buldum. Senaryo yazarlığı konusundaki hevesimi içtenlikle karşılayan ve başından beri desteğini hissettiren değerli hocam Ali Düşenkalkar'ın misafiriydim. Filmin dev kadrosunu oluşturan birbirinden değerli oyuncularla ve set çalışanlarıyla tanışmak, sohbet etmek ve onların tecrübelerinden faydalanmak harika bir deneyimdi. Bir senaryonun filme dönüşme ve perdeye aktarılma sürecini adım adım izlemek benim için büyük bir şans ve mutluluk oldu. Filmin başarılı ve bir o kadar da mütevazı yönetmeni sevgili Tolga Örnek sayesinde çekim senaryosunu inceleme şansı bile buldum. Başta Ali hocam olmak üzere tüm ekibe çok teşekkür ediyorum. Gerçek olaylardan kurgulanmış olan filmin fragmanını izlemek için resme tıklayınız.

August 2008
A TOLGA ORNEK FILM

Each weekend this month, I had the chance to visit the "Cars of the Revolution" (Devrim Arabalar) film set in Beykoz, Istanbul. Ali Düşenkalkar, one of my mentors and one of the few people who can see my enthusiasm for screenwriting from the beginning of my journey, hosted me as a guest. It was fantastic to meet all of the incredible actors and film crew members and to witness the step-by-step process of filmmaking. I was able to study the film's shooting script thanks to the successful and humble director Tolga rnek. I'd like to express my gratitude to the entire film crew for their gracious hospitality. The film is based on the true story of a group of idealistic Turkish engineers tasked with creating the first original Turkish brand car in four months with limited resources. Click on the image to view the official trailer.


 

Ekim 2007
...ve SENARYO SERÜVENİ BAŞLIYOR

Her özgün senaryonun, öykünün ya da romanın temelinde bu soru vardır: “Ya şöyle olsaydı?”… Aklına bir fikir gelir ve "Birilerinin başına şöyle bir şey gelseydi, acaba neler olurdu?" diye sorarsın kendi kendine ve yanıtları bulmak için kalemine akan kelimelerin arasında kıyasıya bir yolculuğa çıkarsın. Benim için de senaryo yazma serüveni işte böyle başladı. Kendimi bildim bileli hayal gücüm bana bu tür soruları hep sordururdu.Dolayısıyla aklımda zaten birden fazla fikir vardı ve ben de birini seçip üzerinde çalışmaya başladım. Yepyeni dünyalar ve karakterler yaratmak ve başlarına neler geleceğine karar vermek uzaktan çok eğlenceli görünüyordu. Ancak işin içine girince bunun aynı zamanda ne kadar zor olduğunu da gördüm. Önümde daha çok uzun bir yol olduğunu biliyorum ama bunu sorun etmiyorum. Çünkü bu, sonuna vardığında büyük bir mutluluk verdiği gibi, içinde olduğunda da büyük keyif veren bir yolculuk. Ve bu yolculuğun tadı bir kez alındığında, “yazmak” zamanla bir yaşam biçimi haline geliyor.

October 2007
...and the WRITING JOURNEY BEGINS

Each original movie, story, and novel is based only on the concept, "What if...?" You wonder, "What would have happened if this or that had happened to someone?" You then begin an adventure through the words that flow from your pen or keyboard in order to discover the answers. That is also how my screenwriting journey began. I already had a number of thoughts and ideas in mind, as my imagination had always prompted me to ask myself these types of questions. So I picked one of them and started writing my first draft. Creating totally new worlds and characters, as well as selecting what would happen to those characters, appeared to be a lot of fun from the outside, but as I got involved, I realized how hard it was. I know I have a long way to go, but that doesn't bother me at all. Because it is such a one-of-a-kind journey, it provides you with great happiness at the end as well as great pleasure throughout the process. And once you've had a taste of this journey, "writing" becomes a lifestyle.


 

esrinart

You cannot copy content of this page